Якщо Ви хочете отримати 100% хороший результат скубання, необхідно дотримуватися правильної технології підготовки птиці. Дані рекомендації допоможуть Вам отримати хорошу якість м’яса і бажаний зовнішній вигляд тушки.
Процес ощипа птиці ділиться на три етапи:
- забій птиці;
- ошпарка птиці;
- ощип.
Всі етапи від початку і до кінця повинні відбуватися без пауз і перерв!
Забой
Перед забоєм повинна бути підігріта вода в ємності для ошпарки (детально ошпарка буде описана нижче). Птицю обезглавлюють. Кров повинна стікати приблизно одну хвилину. Для зручності при забої рекомендується пристосування у вигляді конусних воронок з отвором в нижній частині. Воронки закріплюються на штативі, який ставиться на ємність типу дека, куди стікає кров. Таке пристосування забезпечує зручність в роботі, так як птах при цьому не може вільно тріпатися. Якщо такого пристосування немає, обезголовлений птицю можна просто скидати в відро.
Поки стікає кров птиці обов’язково необхідно відрізати лапи. Це необхідно, тому що при хаотичному обертанні в центрифузі птиці будуть дряпати один одного аж до розриву шкурки. Після того, як кров стекла, починається ошпарка.
Ошпарка
Ванна ошпарки повинна бути досить об’ємною, щоб температура води не знижувалася після закидання птиці (для курки мінімум 30-ти літрова виварка) Використовуйте термометр зі 100 градусної шкалою, щоб виключити похибку. Для постійної роботи належить виконати або купити шпарчан-автомат з автоматичним підігрівом електротенов. Під час ошпарки птицю необхідно переміщати в воді для рівномірної ошпарки всієї тушки.
Щоб вибрати спосіб шпарки, ми повинні враховувати вид, вік, умови життя птиці, а також погодні та кліматичні умови. На своєму досвіді ми помітили, що режими, наведені в таблиці нижче, несуть рекомендаційний характер. Ми радимо підбирати температуру для кожного випадку окремо. Перед масовим забоєм і скубанням, протестуйте ощип на одній-двох тушках, щоб визначитися з температурою і дотримуватися її.
Основні правила підбору правильного режиму ошпарки:
Якщо відбувається не повне видалення пера – необхідно піднімати температуру або збільшувати час перебування птиці у ванні ошпарки.
При появі розривів шкурки – необхідно знижувати температуру і зменшувати час.
Пам’ятайте, після ошпарки птах негайно повинна бути оброблена на перощіпальной машині.
У таблиці вказані температура і тривалість ошпарки, в залежності від виду птиці.
Температура (градуси С) | Час (хвилини) | |
Перепела | 67-70 | 0,5 |
Бройлери | 58-60 | 2-2,5 |
Кури | 60-65 | 2,5-3 |
Индики | 62-65 | 2,5-3 |
Каченя | 64-65 | 2,5-3 |
Качки | 67-70 | 2,5-3 |
Гусяти | 66 | 3,5 |
Гусаки | 74 | 3-3,5 |
Не намагайтеся шпарить птицю окропом або вручну пробувати силу утримання пера при ошпарки. Контролюйте температуру води тільки термометром (відхилення на пару градусів впливає на результат).
Ошип
Відразу після шпарки, необхідно приступати до скубання птиці на машині для видалення пір’я. Якщо відкласти птицю після ошпарки на деякий час, тушка охолоне і стягнеться шкіра! При общипування на машині для скубання такого птаха виходять надриви на шкірі і майже всі перо залишається міцно сидіти в шкірі.
Під час скубання зрошуйте тушки водою тієї ж температури, якій і шпарили. Це дозволить повністю ощипать птицю і змити пір’я. Якщо є можливість поливу тільки холодною водою – починайте зрошення птиці через 10-15 сек. після початку ощипа.